Translate

czwartek, 2 lutego 2017

Karkówka w ketchupie z pieczarkami

W związku z tym, że już dawno nie było na moim blogu żadnej mięsnej propozycji... trzeba było nadrobić zaległości... Gorąco polecam ten przepis.  Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu.

Składniki:
2 kg karkówki
ok.700 g pieczarek
300 g ketchupu pikantnego
ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat
2 papryki



Wykonanie:
  1. Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na zakładkę).
  2. Pieczarki kroimy na 4 części, zaś paprykę w kostkę. Warzywa dusimy na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody. W między czasie pieczarki z papryką solimy i pieprzymy. Jak warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 1,5 h. 
                                                                                                                                          Smacznego         PODPIS

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj