Translate

piątek, 18 marca 2016

Sałatka z pęczakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. No ale nie jestem obiektywna w tym temacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność...




Składniki:
4 garście pęczaku
ok. 200 g pomidorków koktajlowych
3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości)
1 słoik konserwowych pieczarek
2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
przyprawa do kurczaka
2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku
pęczek szczypiorku


Wykonanie:
  1. Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i  dżemu z papryczek chili. Smażymy na głębokiej patelni.
  3. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min.
  4. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy.
  5. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno jak kto woli:-) 
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj