Translate

wtorek, 27 października 2015

Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego)

Typowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-)

Składniki:
2 bulwy selera (średniej wielkości)
2 marchewki
1 por
1 korzeń pietruszki
4 jabłka (lekko kwaśne)

1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie)
2 uda z kurczaka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki (szybciej nam się ugotują)
  2. Do garnka o poj. 2,5 l wrzucamy wszystkie warzywa i uda z kurczaka, zalewamy wodą do 2/3 wys. garnka. Dorzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zioła można włożyć do gazy albo do zaparzacza i w ten sposób wrzucić do zupy (później będzie łatwiej je wyłowić)
  3. Gotujemy na małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)). 
  5. Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się aby nie było grudek.
  6. Po zmiksowaniu przelewamy zupę do miseczek. Możemy udekorować porcję zupy pokrojonym w kostkę lub talarki surowym jabłkiem, ale nie jest to konieczne. 
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj