Translate

wtorek, 26 listopada 2013

Curry z dynią i kurczakiem

Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 cebule
1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej)
1 świeża papryczka chili
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki)

Składniki na marynatę do kurczaka:
ok. 3 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka zielonej pasty curry
6 łyżek oliwy
sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Dodatkowo:
ryż
świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
  2. Cebulę kroimy w piórka, zaś dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy cebulę, dynię, zamarynowanego kurczaka i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa.
  3. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości
  4. Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym.
Smacznego
PODPIS



1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj