Translate

piątek, 13 września 2013

Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania)


Z podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie pominąć chili.


Składniki:
3 kg mięsistych pomidorów
3 marchewki
3 średnie cebule
1 pietruszka
1 mały seler
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190 g każdy)
4 ząbki czosnku
4 łyżki cukru
1 łyżka soli

1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki chili lub dżemiku z papryczek przepis tutaj (klik)
1 łyżeczka pieprzu
50 ml octu
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
6 słoików o pojemności 0,5 l.

Wykonanie:
  1. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienna, po czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając.
  3. Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (tak aby nie było żadnej skórki i nasionek z pomidorów - trochę to potrwa:-))
  4. Po zmiksowaniu powstałą pulpę doprawiamy pozostałymi przyprawami, które wcześniej wymieniłam składnikach ( sól, papryka, cukier itp.)
  5. Ponownie gotujemy ok. 1 h 20 min bardzo często mieszając. Musimy uzyskać gęsty ketchup dlatego w zależności od rodzaju pomidorów może to zająć nieco krócej lub nieco dłużej:-)
  6. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj