Translate

niedziela, 25 sierpnia 2013

Piersi kurczaka w sosie bami goreng (po chińsku)

Zamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób

Składniki:
4 marchewki
garść suszonych grzybów mun
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 pory (białe części)
1 papryczka chili
2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki)
2 ząbki czosnku
2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng
ok. 3 garści sezamu

1/2 opakowania makaronu chow mein
sos słodko-pikantny chili

Wykonanie:
  1. Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem na ok. 10 min. Po upływie tego czasu wodę z moczenia grzybów wylewamy.
  2. Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki. 
  3. Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy.
  4. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek. Jeszcze chwilę dusimy tak aby warzywa były al dente. 
  5. Całość zalewamy rozrobionym w wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu) sosem bami goreng. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie dorzucamy 2 garście sezamu i podajemy z gotowym makaronem chow mein przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Całość polewamy słodkim sosem chili i posypujemy sezamem.
Smacznego
PODPIS

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj