Translate

środa, 3 lipca 2013

Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową


Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj (klik) Aby zmniejszyć ilość tłuszczu a tym samym nuggetsy nie były tak tuczące można je upiec w piekarniku.




Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka lub 4 piersi z kurczaka
przyprawa do mięsa (np. Delicat)
1/4-2 łyżeczek chili (opcjonalnie) w zależności kto jaką ostrość preferuje
ok. 3-4 szklanek płatków kukurydzianych
2 jajka
łyżka mąki pszennej
olej do smażenia (np. Rapso-olej rzepakowy)

Składniki salsy:
puszka krojonych pomidorów
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, chili

Wykonanie:
  1. Mięso kurczaka kroimy w ok. 2 cm kawałki i obtaczamy w przyprawie do mięsa połączoną z chili (chili według uznania)
  2. Płatki rozkruszamy na bardzo drobne kawałki, ale nie na proszek. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki i dosypujemy 2 łyżeczki przyprawy do mięsa z chili (oczywiście chili można pominąć)
  3. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w cieście i później panierujemy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na oleju na złoty kolor. 
  4. Salsa: natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do niej pomidory z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Smacznego
PODPIS



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj