Translate

piątek, 12 lipca 2013

Muffinki czekoladowe z orzechami i żurawiną


Muffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków.




Składniki:
2 szklanki cukru
250 g masła
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

garść pokrojonych orzechów laskowych
garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
odrobina aromatu waniliowego
Dodatkowo:
Forma do muffinek

Wykonanie:
  1. Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić
  2. Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
  3. Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe)
  5. Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą.
Smacznego
PODPIS




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj