Muffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków.
Składniki:
2 szklanki cukru
250 g masła
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokrojonych orzechów laskowych
garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
odrobina aromatu waniliowego
Dodatkowo:
Forma do muffinek
Wykonanie:
- Masło, mleko kakao i cukier podgrzewać w garnku tak aby wszystkie składniki się połączyły (nie było drobinek cukru). Odlać 1/2 szklanki masy i resztę ostudzić
- Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Do ostudzonej masy kakaowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (żółtka dodawać pojedynczo), wszystkie składniki zmiksować. Następnie w dodać pianę i wymieszać delikatnie łyżką (nie miksować!!) aby nie opadła (ja dodaję pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe)
- Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)