Przepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek.
Składniki:
310 ml mleka
1 i 1/4 łyżeczki miodu
125 g cukru
70 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jaja dobrze roztrzepane
230 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia muffinek (np. Kresto)
150 g białej czekolady do polania muffinek
Dodatkowo:
forma do muffinek
papilotki do muffinek (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Zagotować mleko z miodem
- Wiórki, cukier, mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać
- Dodać jaja i mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 25 min.
- Jak muffinki ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą muffinkę obtaczamy w czekoladzie następnie w wiórkach kokosowych
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)