Translate

czwartek, 18 kwietnia 2013

Letnia sałatka z cukinii z jajkiem 5:2

Wiosna zaczęła się na całego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie. Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2(klik)
328 g gotowej sałatki dostarcza:
141 kcal
11 g białka
6 g tłuszczy
11 g węglowodanów
                                                      198 mg cholesterolu
150 g łososia i 200 g brokułów dostarczają:
334 kcal
33 g białka
21 g tłuszczy
3 g węglowodanów
105 mg cholesterolu
Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal


ŚNIADANIE:
Składniki na 1 porcję:
1 mała cukinia (150 g)
1 średnia marchewka (60 g)
1 jajko (62 g) ugotowane
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5)
50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki,  zaś oliwki kroimy na pół.
  2. Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego
PODPIS


OBIADOKOLACJA:
150 g świeżego łososia
200 g brokułów

Wykonanie:
  1. Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 C
  2. Brokuły gotujemy na parze, pod koniec gotowania doprawiamy solą. (Warzywa gotowane na parze nie tracą tylu witamin i mają więcej substancji odżywczych, a przy tym warzywa są jędrniejsze i smaczniejsze.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj