Translate

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami


Tak samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry.






Składniki:
2 kg karkówki
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
3-4 łyżki octu balsamicznego
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
suszony rozmaryn

1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
sól pieprz

Wykonanie:
  1. Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h.
  2. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem.
  3. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h.
Smacznego
PODPIS



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj