Translate

wtorek, 5 marca 2013

Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main


Dania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia.



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
6 średnich pieczarek
1 - 2 cebule dymki  - szczypior
6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego
łyżka octu ryżowego
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 marchewki
puszka kiełków fasoli mung

chili (opcjonalnie)
300 ml wody
sól
pieprz
cytryna
makaron chow main

Wykonanie:
  1. Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe.
  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj