Translate

środa, 27 marca 2013

Musli z orzechami, żurawiną, śliwkami i słonecznikiem


Siemię lniane i śliwki poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo śliwki są najmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można dodać łyżkę lub dwie miodu wtedy musli będzie słodsze





Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach)

50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej)
50 g suszonych śliwek

Wykonanie:

  1. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 min. Po 10 min. musimy całość przemieszać
  2. Śliwki kroimy na małe kawałki. Jak podpieczone składniki przestygną dodajemy do nich żurawinę i śliwki, całość mieszamy
  3. Musli trzymamy w szczelnie zamykanym pojemniku lub w słoiku.
Smacznego
PODPIS


1 komentarz:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj