Translate

środa, 27 lutego 2013

Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty

Zupę oryginalnie podaje się z kluseczkami ziemniaczanymi  (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka)






Składniki:

2 l rosołu z kury
0,5 l soku z kiszonej kapusty
2 duże marchewki
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
majeranek
makaron


Wykonanie:

  1. Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak. 
  2. Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.


                                                                                                                                                  Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj